Kuidas meepurke õigesti säilitada?

2. Dec 2021 | Nipid

Minu käest on palju küsitud – miks mõni mesi käärima läheb ja kuidas siis meepurke õigesti säilitada?

Toon siia mõned tarkuseterad 🐝

👉 Kvaliteetne mesi säilib heades hoiutingimustes aastaid. Igapäevaselt tarvitatavat mett võib hoida köögilaual või -kapil. Pikemalt säilitatavat mett võiks hoida aga kuivas, jahedas (temperatuur ei ületa 10°C) ja pimedas kohas.
Mett tuleks kaitsta otsese päikesevalguse eest, et mees leiduvad kasulikud ensüümid ei häviks.
Mett tuleks säilitada kinnises klaas- või plastpurgis.
Kuna mesi imab endasse niiskust ja teisi maitseid, siis ei soovitata mett hoida külmkapis.

👉Kõige sagedasemaks mee käärima mineku põhjuseks on nn mitteküpse (toore) mee väljavõtmine. See juhtub kui mesinik on tarust välja võtnud ja vurritanud raame, mis on kaanetatud (valmis) meega täidetud alla poole.
Kaanetamata ehk mitteküps mesi sisaldab tavaliselt liiga palju vett (üle 20%). Tänapäeval on võimalik veesisaldust mees mõõta ja sellega ei tohiks kogenud mesinik eksida.
Käärimise põhjuseks võib olla ka mee ebaõige säilitamine. Mesi imab endasse niiskust ka ümbritsevast õhust.
Kui meepurgid pole õhukindlalt suletud ja neid hoitakse niiskes, soojas ruumis, veeldub mee ülemine kiht õhust imatud niiskuse tõttu, põhjustades käärimisprotsessi.

 

Ostukorv0
Ostukorvis ei ole ühtegi toodet!
Jätka ostlemist
0